Legenda o káve

        Objav kávy je opradený mnohými povesťami a legendami. Jedna z nich tvrdí, že v 13. storočí etiópsky pastier menom Kaldi spozoroval podivne aktívne chovanie svojho stáda po použití červených bobúľ istého kra. O svoj zážitok sa Kaldi podelil s opátom miestneho kláštora. Opát sa rozhodol vyskúšať silu bobúľ sám na sebe.

     Výsledok tohto pokusu bol pozoruhodný. Vďaka zázračnému lekváru z bobúľ dokázal opát zostať pri dlhých modlitbách hore a naplno sa koncentrovať na svoje myšlienky.

  Kávové zrnká po upražení  Káva je (zvyčajne horúci) nápoj zo semien kávovníka. Ako káva sa označuje aj prášok, ktorý sa na výrobu tohto nápoja používa. Ten sa získava mletím pražených semien kávovníka, označovaných aj ako kávové bôby. Káva je charakteristická svojou silnou vôňou a čiernou farbou. Okrem iného obsahuje kofeín, ktorý okrem iných biologických účinkov povzbudzuje činnosť srdca a to je aj hlavný dôvod, prečo sa káva pije.

    Na obrázku môžete vidieť kávové zrnká po upražení.

                                                                                                                                

        

Pestovanie kávy

Výroba kávy