Pestovanie kávy

    Káva patrí do botanickej čeľade Rubiaceae, ktorá má približne 500 rodov a viac ako 6000 druhov. Je to tropická rastlina, ktorá rastie okolo rovníka – medzi 25 ° severnej a 25 ° južnej šírky. Požiadavky na špecifické podmienky prostredia (teplota, zrážky, intenzita slnečného žiarenia, kvalita pôdy a nadmorská výška) sa pre pestovanie kávy  líšia v závislosti od pestovanej odrody.

    Vždy zelené drevité rastliny kávovníkov môžu mať vzrast od nižšieho kríku po strom nezriedka vyrastajúci do výšky nad 10 metrov v závislosti od druhu a veku rastliny. Rastliny pestované na plantážach na komerčné účely sú zastrihávané do výšky prijateľnej pre zber plodov – cca 1,5 až 2 m. Novo vysadené rastliny začínajú prinášať úrodu po 3. až 5. roku života. Na kávové plantáže sú spolu s kávovníkmi často vysádzané hospodárske plodiny ako banány a rôzne iné palmy, ktoré pomáhajú napodobňovať prirodzené prostredie kávy – regulujú intenzitu slnečného žiarenia a chránia pred vetrom.

    Životnosť kávovníka je približne 50 rokov, pričom z hľadiska produktivity kvalitnej kávy je zaujímavé obdobie od 5 do 30 rokov. Rôzne druhy sa líšia vetvením, veľkosťou plodov, veľkosťou a farbou listov, pričom listy predĺženého oválneho tvaru môžu byť sfarbené na žltkasto, alebo  tmavozeleno, tiež s bronzovým a fialovým nádychom. Kvety kávovníka majú tvar strapcovitého súkvetia zloženého z drobných intenzívne, sladko voňajúcich okolíkov bielej farby, ktoré po opelení dozrievajú v dužinatú kôstkovicu sýto červenej, až fialovej farby. Veľkosťou, tvarom, farbou  a sladkastou chuťou sú podobné čerešni. Vo vnútri dužiny sú proti sebe uložené dve semená – kávové zrnká - pologuľovitého tvaru s typickou ryhou na plochej strane. Majú zelenú až šedozelenú farbu. Typickú zlatohnedú farbu získavajú pražením.

    Dvoma ekonomicky najdôležitejšími druhmi kávy sú Coffea arabica (Arabica káva), ktorá predstavujeviac než 60 percent svetovej produkcie - a Coffea canephora (Robusta káva). Ďalším druhom, ktorýsa pestuje v oveľa menšom meradle je Coffea liberica (Liberica káva).

 

ARABICA

    Táto odroda je citlivejšia a zraniteľnejšia ako odroda Robusta, a snáď preto je tak jemná a menej horká. V porovnaní s ďalšími svetovými odrodami kávovníkov tiež obsahuje menej kofeínu, zato má výraznejšiu arómu.

     Pochádza z oblasti Etiópie, juhovýchodného Sudánu, Jemenu a Keni – odtiaľ vznikol aj jej názov Arabica (v preklade "z Arábie").

ROBUSTA

   Táto odroda je odolnejšia ako väčšina  ostatných druhov káv. Jej pestovanie nie je tak náročné ako v prípade odrody Arabica. Dobre sa jej darí i v oblastiach s nižšou nadmorskou výškou, napr. vo Vietname, Brazílii a Indonézii.

    Robustu poznáte podľa silnej, zamatovejšej a menej aromatickej chuti. Obsahuje až trikrát viac kofeínu než odroda Arabica.

LIBERICA

    Táto odroda rastie ako veľký silný strom s veľkými kožovitými listami, pestuje sa prevažne v Libérii a Pobreží Slonoviny. 

  V porovnaní s Robustou poskytuje takmer dvojnásobnú úrodu, zrná sú však nižšej kvality. Jej produkcia je popri Arabice a Robuste viac - menej zanedbateľná.