Discovery News (online): Konzumenti kávy žijú dlhšie

21.10.2012 10:38

    V USA boli zverejnené výsledky najrozsiahlejšej štúdie venujúce sa konzumácii kávy. O výsledkoch, ktoré kávu radí medzi pozitívne pôsobiace zložky ľudskej stravy, infromoval aj spravodajský server Discovery News. Nová štúdia, ktorú zhŕňa Discovery News, uvádza, že pitie kávy môže znižovať srdcové a respiračné choroby, ako aj riziko mŕtvice a cukrovky. Štúdia prezentovaná aj v New England Journal of Medicine priniesla výsledky, ktoré vznikli na základe pozorovania viac ako štyroch stoviek tisíc konzumentov kávy s rôznym vzdelaním, rasou a životným štýlom. Práce na štúdii pritom nemá svojím rozsahom a dĺžkou výskumu obdoby.
   Potvrdilo sa, že káva obsahuje množstvo chemických zložiek, medzi nimi tiež antioxidanty a zlúčeniny, ktoré bojujú proti mutáciám ľudského organizmu. "Niektoré z nich sú medzi najsilnejšími a najpočetnejším antioxidanty našej stravy," uvádza Edward Giovannucci, profesor Harvard School of Public Health v Bostone. Preto štúdie vyzdvihuje fakt, že pitie kávy môže ľuďom predĺžiť život. Výsledky 13 rokov trvajúcej štúdie totiž ukazujú, že miera úmrtnosti testovaných osôb klesá úmerne k rastúcemu počtu konzumovaných šálok kávy denne, a to až do celkového počtu šiestich vypitých šálok. Tento trend bol pozorovaný u všetkých príčin úmrtí, ďalej tiež u špecifických typov úmrtí ako srdcových a respiračných chorôb, mŕtvice a cukrovky. Toto sa bohužiaľ nepotvrdilo u osôb, ktoré zomreli na rakovinu. Niektoré predchádzajúce štúdie pritom takéto účinky pitia kávy odmietali.
    Podľa záverov tímu, ktorý mal štúdii po celú dobu na starosti, má najlepšie účinky na ľudský organizmus čierna káva bez dochucovadiel, teda bez najčastejšie pridávaného cukru a smotany.
    Výskumný tím svoju prácu zameral na zvyky spojené s pitím kávy u 402260 členov Americkej asociácie seniorov. Všetky tieto sledované osoby na začiatku výskumu vyplnili podrobný dotazník týkajúci sa ich stravovacích návykov, životného štýlu a demografia. Sledovaný vzorka osôb bol vo veku 50 - 71 rokov a počas 13 rokov trvania štúdie z pôvodného počtu zúčastnených osôb 52515 ľudí zomrelo.
    "Štúdia preukázala spojitosť medzi pitím kávy a mortalitou. Ešte nikdy nebola uskutočnená analýza tak širokej skupiny obyvateľov s tak veľkým počtom úmrtí, "hovorí Esther Lopez-Garcia z Oddelenia preventívnej medicíny a verejného zdravia na Autonómna univerzite v Madride. Vedci sa pritom v štúdii zamerali na eliminovanie rizikových faktorov, ktoré by ovplyvnili výsledok štúdie. Išlo najmä o to, aby do skupiny sledovaných osôb neboli zahrnutí fajčiari a ľudia konzumujúci vo veľkej miere alkohol. "Jednou z negatívnych vlastností predchádzajúcich štúdií zameraných na kávu bol fakt, že konzumenti kávy majú často sklon k fajčeniu a pitiu alkoholu," dodáva Edward Giovannucci. Zo štúdie možno vyčítať aj ďalšie zaujímavé informácie. Medzi nimi je aj poznatok, že káva bez kofeínu pôsobí preventívne proti duševnému úpadku pacientov s diagnostikovanou cukrovkou diabetes mellitus II. typu.
    Záverom nemožno opomenúť výstižný komentár Esther Lopez-Garcia, ktorá tvrdí, že pitie kávy je tiež symbolom správnych návykov. "V Stredomorí ľudia chodia kávu piť do kaviarní. Konzumácia nápoja je teda spojená s časom odpočinku a socializáciou konzumentov, "dodáva Lopez-Garcia. Podľa nej by teda nemali byť vyzdvihované iba zdravotné prínosy kávy, ale vždy by mal byť zdôraznený aj sociálne faktor pitie kávy.

—————

Späť